keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Arvoisat Myllyharjun oppilaskunnan jäsenet!

Kaupungimme päättäjät ovat tehneet päätöksen, jonka mukaan uudessa Suur-Loviisan kunnassa on oltava nuorisovaltuusto. Koska edellisestä ilmestymisestä on aikaa, valaisen hieman mikä se sellainen on:

Nuorisovaltuustoon eli NuVaan valitaan vaaleilla 15 valtuutettua, jotka ajavat yhteisiä asioitamme NUORTEN OMASTA näkökulmasta. NuValla on aloitteenteko-oikeus, sekä oikeus osallistua lautakuntien kokouksiin ja ilmaista mielipiteensä siellä käsiteltäviin asioihin liittyen.

Valtuutettuja tulee sekä suomen- , että ruotsinkieliseltä puolelta, eikä äänestäminen ole sidoksissa kouluun tai kieliryhmään. Toisin sanottuna Myllyharjun koulun oppilaat voivat vapaasti äänestää myös Högiksen ja LG:n oppilaita, jos tunnistavat heistä hyviä tyyppejä.

NuVan tarkoitus on tehdä politiikkaa tosiaankin yli kielirajojen ja olla kompastumatta kokeneimpien politiikoiden jo kertaalleen läpikäytyihin kompastuskiviin.

Kokouksia pidetään n. kerran kuussa, eikä toiminnan pitäisi olla kovin aikaa vievää. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että burnout hiipii niskaan – ei hätää, aina voi vetäytyä sivuun, jolloin remmiin astuvat varajäsenet. Toisin kuin useimmissa työpaikoissa, NuVassa tärkeintä ei ole kokemus, vaan raikkaat ideat ja halu saada äänensä kuuluviin.

Tässä vaiheessa on vielä vaikea kertoa mitään tämän tarkempaa, sillä tuleva NuVa muotoutuu varmasti ainutlaatuisen omanlaiseksi. Millaiseksi, siitä päätät Sinä.

Asettuakseen ehdolle nuorisovaltuuston jäseneksi sinun on oltava 13-19-vuotias ja sinulla on oltava valmiina kaksi kannattajaa. Ei muuta. Ehdokkaiden tulee ilmoittautua luokkansa oppilaskunnan jäsenelle ( Linda, Minna tai Polina ) torstai 3.12 mennessä. Vaalit pidetään siitä viikon kuluessa torstaina 10.12. Jos siis olet havainnut nuorison oloissa ongelmia tai epäkohtia, suuria tai pieniä, älä epäröi asettua ehdolle, nyt on aika sanoa sanottavamme.

Lopuksi toivon sydämellisesti kaikkien käyttävän äänioikeutensa, sillä tämä on meidän mahdollisuus kerrankin vaikuttaa asioihin, eikä vain seurata sivusta toimettomina. Jos emme nyt käytä tilaisuuttamme, seuraavaa on turhaa lähitienoilla odotella. Turhaa on myös valittaa jälkeenpäin. Yhtään mistään.

maanantai 9. marraskuuta 2009

How to survive the EXAM WEEK(s)

Nyt kun oppilaskunnan blogi on ollut pystyssä jo jonkin aikaa, on tullut hetki nostaa banaani pöydälle ja keskittyä aiheeseen joka on aiheuttanut ehkä eniten erimielisyyksiä tänä lukuvuonna: koeviikkojärjestelmän muutos.

Tämän lukuvuoden alussa koko Myllyharjun lukion työjärjestys meni uusiksi, tunnit vaihtuivat kaksoistunteihin ja entinen koeviikko heitettiin roskakoppaan, kun kokeet sulautettiin opetuksen lomaan. 

Vertailun vuoksi selvennetään hieman koeviikkojen eroja: entisessä koeviikkojärjestelmässä kokeen suorittamiseen oli varattu neljä tuntia, yksi päivä per kurssikoe. Kokeet oli sijoitettu yhdelle viikolle kurssin lopussa, kun kyseisen kurssin opintomateriaali oli kokonaisuudessaan käsitelty. Kokeen jälkeen oli joko seuraavan päivän kokeen valmennustunti tai vaihtoehtoisesti päivä päättyi, jolloin oppilaat pääsivät kotiin valmistautumaan seuraavan päivän kokeeseen.

Nykyisessä järjestelmässä kokeen tekemiseen on varattu vain kaksi tuntia, jonka jälkeen on opetusta lukujärjestyksen mukaisesti- eli parhaimmillaan, tai oikeastaan pahimmillaan, päivä päättyy neljän aikaan. Koeviikot alkavat ennen kuin kurssisisältöjä on edes käsitelty loppuun asti. 

Koeviikkojärjestelmä otettiin käyttöön, jotta yhteistyö Lovisa Gymnasiumin kanssa onnistuisi (tällä hetkellä tästä yhteistyöstä hyötyvät ne pari oppilasta jotka tuolta ruotsalaiselta puolelta espanjaa käyvät meillä opiskelemassa). 

Oppilaskunnan hallitusta ei konsultoitu asiasta lainkaan- itse asiassa muutoksesta ei ilmoitettu ennen lukuvuoden alkamista. (Vaikka lukiolain 27 § velvoittaa että 'Koulutuksen järjestäjän tulee varata opiskelijoille mahdollisuusosallistua koulutuksen kehittämiseen sekä kuulla opiskelijoita ennen opintoihin ja muihin opiskelijoiden asemaan olennaisesti vaikuttavien
päätösten tekemistä.') Nyt kun muutos on vahvistettu, on opiskelijoiden yrityksistä huolimatta tehty selväksi, että asiaan ei voi vaikuttaa. Hallituslaisia osallistui jopa johtokunnan kokoukseen, mutta (pääasiassa lukion jokapäiväisestä elämästä tietämättömät) johtokuntalaiset tyrmäsivät ehdotuksen äänestyksellä, alaikäisillä oppilaskuntalaisilla ei ollut äänioikeutta.
 
Suurimmaksi osaksi lukiomme opiskelijat kokevat muutoksen huonona asiana. Yleisimmin mainitut kommentit kertovat, että uusi koeviikko nostaa stressitason taivaisiin, kokonaisuuksien hallinta heikkenee, kokeet eivät valmista ylioppilaskirjoituksiin entisten, laajojen esseekokeiden lailla, osa sanoo sen huonontaneen tuloksia (esimerkiksi uusittavien kokeiden määrää) ja kokeiden tekemistä ja oppimista todella hankaloittaa, että kaikkia asioita ei enää yksinkertaisesti ehdi käydä ennen koeviikon alkua läpi.

Joten, tässä on blogimme ensimmäinen mielipidekirjoitus:
"Viime kuukausina olemme saaneet kohdata monia muutoksia koulussamme Myllyharjun lukiossa, suurimpana koeviikon järjestäminen. Ennen koeviikko oli viikon mittainen ja se koostui neljän tunnin mittaisista kokeista sekä valmistelutunnista seuraavaa koetta varten. Opiskelijat olivat tyytyväisiä tähän järjestelmään, koska aikaa oli runsaasti niin kokeen tekemiseen kuin seuraavaan valmistautumiseen. 

Uusi johtokunnan vahvistama päätös on että kokeiden pituus puolitetaan ja koulupäivä jatkuu normaalina lukujärjestyksen mukaisesti. Tällöin kokeiden sisältöä joudutaan supistamaan ja valinnanvaraa tehtävissä jää vähemmän. Opiskelijoiden motivaatio oppiaineita kohtaan koeviikon aikana kärsii huomattavasti - kuka haluaa mennä esim. matikantunnille, jos on jo kyseisen aineen kurssikokeen tehnyt ?

Kurssien sisältö ei muutu vaikka koetta lyhentäisi. On sanottu, että uusia asioita pelkää ja siksi niitä vastustetaan. Tässä tapauksessa muutos pelkän muutoksen vuoksi ei ole välttämättä hyvä asia. Järjestelmän muutoksesta kärsivät kaikki Myllyharjun lukion opiskelijat. Monen tunnin kokeiden tarkoituksena on valmistaa meitä ylioppilaskokeisiin, joissa pitää hallita laajoja kokonaisuuksia ja istua useita tunteja vastauksia muotoillen. Näillä kahden tunnin kokeillako meitä siihen valmistetaan? "

-Linda Frank, abiturientti


Nyt yhden koekauden jälkeen ja seuraavan koerysän ollessa ovella, Hätäuloskäynti haluaa kuulla mielipiteitä muutoksesta. Hyvä vai huono asia ? Onko koeviikko vaikuttanut opiskeluusi/tuloksiin? Kuoletko stressiin? Tuntuuko että joskus täytyy nostaa jalat ylös ?Mitä mieltä yleensä olet koeviikkojärjestelmästä ?

KERTOKAA SIIS MIELIPITEENNE, opiskelijat. 
Sana on vihdoinkin vapaa.