Tämän lukuvuoden alussa koko Myllyharjun lukion työjärjestys meni uusiksi, tunnit vaihtuivat kaksoistunteihin ja entinen koeviikko heitettiin roskakoppaan, kun kokeet sulautettiin opetuksen lomaan.
Vertailun vuoksi selvennetään hieman koeviikkojen eroja: entisessä koeviikkojärjestelmässä kokeen suorittamiseen oli varattu neljä tuntia, yksi päivä per kurssikoe. Kokeet oli sijoitettu yhdelle viikolle kurssin lopussa, kun kyseisen kurssin opintomateriaali oli kokonaisuudessaan käsitelty. Kokeen jälkeen oli joko seuraavan päivän kokeen valmennustunti tai vaihtoehtoisesti päivä päättyi, jolloin oppilaat pääsivät kotiin valmistautumaan seuraavan päivän kokeeseen.
Nykyisessä järjestelmässä kokeen tekemiseen on varattu vain kaksi tuntia, jonka jälkeen on opetusta lukujärjestyksen mukaisesti- eli parhaimmillaan, tai oikeastaan pahimmillaan, päivä päättyy neljän aikaan. Koeviikot alkavat ennen kuin kurssisisältöjä on edes käsitelty loppuun asti.
Koeviikkojärjestelmä otettiin käyttöön, jotta yhteistyö Lovisa Gymnasiumin kanssa onnistuisi (tällä hetkellä tästä yhteistyöstä hyötyvät ne pari oppilasta jotka tuolta ruotsalaiselta puolelta espanjaa käyvät meillä opiskelemassa).
Oppilaskunnan hallitusta ei konsultoitu asiasta lainkaan- itse asiassa muutoksesta ei ilmoitettu ennen lukuvuoden alkamista. (Vaikka lukiolain 27 § velvoittaa että 'Koulutuksen järjestäjän tulee varata opiskelijoille mahdollisuusosallistua koulutuksen kehittämiseen sekä kuulla opiskelijoita ennen opintoihin ja muihin opiskelijoiden asemaan olennaisesti vaikuttavien
päätösten tekemistä.') Nyt kun muutos on vahvistettu, on opiskelijoiden yrityksistä huolimatta tehty selväksi, että asiaan ei voi vaikuttaa. Hallituslaisia osallistui jopa johtokunnan kokoukseen, mutta (pääasiassa lukion jokapäiväisestä elämästä tietämättömät) johtokuntalaiset tyrmäsivät ehdotuksen äänestyksellä, alaikäisillä oppilaskuntalaisilla ei ollut äänioikeutta.
päätösten tekemistä.') Nyt kun muutos on vahvistettu, on opiskelijoiden yrityksistä huolimatta tehty selväksi, että asiaan ei voi vaikuttaa. Hallituslaisia osallistui jopa johtokunnan kokoukseen, mutta (pääasiassa lukion jokapäiväisestä elämästä tietämättömät) johtokuntalaiset tyrmäsivät ehdotuksen äänestyksellä, alaikäisillä oppilaskuntalaisilla ei ollut äänioikeutta.
Suurimmaksi osaksi lukiomme opiskelijat kokevat muutoksen huonona asiana. Yleisimmin mainitut kommentit kertovat, että uusi koeviikko nostaa stressitason taivaisiin, kokonaisuuksien hallinta heikkenee, kokeet eivät valmista ylioppilaskirjoituksiin entisten, laajojen esseekokeiden lailla, osa sanoo sen huonontaneen tuloksia (esimerkiksi uusittavien kokeiden määrää) ja kokeiden tekemistä ja oppimista todella hankaloittaa, että kaikkia asioita ei enää yksinkertaisesti ehdi käydä ennen koeviikon alkua läpi.
Joten, tässä on blogimme ensimmäinen mielipidekirjoitus:
"Viime kuukausina olemme saaneet kohdata monia muutoksia koulussamme Myllyharjun lukiossa, suurimpana koeviikon järjestäminen. Ennen koeviikko oli viikon mittainen ja se koostui neljän tunnin mittaisista kokeista sekä valmistelutunnista seuraavaa koetta varten. Opiskelijat olivat tyytyväisiä tähän järjestelmään, koska aikaa oli runsaasti niin kokeen tekemiseen kuin seuraavaan valmistautumiseen.Uusi johtokunnan vahvistama päätös on että kokeiden pituus puolitetaan ja koulupäivä jatkuu normaalina lukujärjestyksen mukaisesti. Tällöin kokeiden sisältöä joudutaan supistamaan ja valinnanvaraa tehtävissä jää vähemmän. Opiskelijoiden motivaatio oppiaineita kohtaan koeviikon aikana kärsii huomattavasti - kuka haluaa mennä esim. matikantunnille, jos on jo kyseisen aineen kurssikokeen tehnyt ?Kurssien sisältö ei muutu vaikka koetta lyhentäisi. On sanottu, että uusia asioita pelkää ja siksi niitä vastustetaan. Tässä tapauksessa muutos pelkän muutoksen vuoksi ei ole välttämättä hyvä asia. Järjestelmän muutoksesta kärsivät kaikki Myllyharjun lukion opiskelijat. Monen tunnin kokeiden tarkoituksena on valmistaa meitä ylioppilaskokeisiin, joissa pitää hallita laajoja kokonaisuuksia ja istua useita tunteja vastauksia muotoillen. Näillä kahden tunnin kokeillako meitä siihen valmistetaan? "-Linda Frank, abiturientti
Nyt yhden koekauden jälkeen ja seuraavan koerysän ollessa ovella, Hätäuloskäynti haluaa kuulla mielipiteitä muutoksesta. Hyvä vai huono asia ? Onko koeviikko vaikuttanut opiskeluusi/tuloksiin? Kuoletko stressiin? Tuntuuko että joskus täytyy nostaa jalat ylös ?Mitä mieltä yleensä olet koeviikkojärjestelmästä ?
KERTOKAA SIIS MIELIPITEENNE, opiskelijat.
Sana on vihdoinkin vapaa.
Minä puollan edellistä koeviikkojärjestelmää.
VastaaPoistaOlen alkava, joten en voi konkreettisesti
sanoa, miten muutos olisi vaikuttanut arvosanoihini, mutta minun mielestäni pitkät kokeet kuuluvat lukioon. Kahdessa tunnissa ei ehdi vastata kunnolla kokeiden kysymyksiin.
Kuitenkin kokeiden tarkoituksenahan on testata oppimistamme, ei pistää meitä niin tiukille kuin mahdollista ja saada meitä vain hutaisemaan paperille jotain epämääräistä!?
Itse kirjoitin nimeltä mainitsemattoman kokeen kahdesta esseevastauksesta vain yhden kokonaisen, toinen jäi vajaaksi ajanpuutteen vuoksi. Se oikeasti harmitti minua, sillä en mielestäni saanut tuotua esille oikeaa oppimistani.
Koko lukio kohahti, kun tieto uudesta koeviikkojärjestelmästä saatiin. Koulussa kysyttäessä sanottiin, ettemme voi tuomita uutta järjestelmää, kun emme edes tiedä siitä mitään. Kuulemma olimme itse keksineet ja paisutelleet asiaa.
Emme kai me nyt siitä mitään tienneet, kun koeviikko-info pidettiin vasta johtokunnan kokouksen jälkeen, eli silloin, kun päätös oli jo VAHVISTETTU!
Näinkö opiskelijoita kuunnellaan ?
Noh, sehän kuitataan sillä, että johtokuntaan kuuluu kaksi oppilasjäsentä. Mitä se hyödyttää, kun meillä ei ole äänioikeutta ? Mitä kaksi oppilasjäsentä hyödyttää, kun kokoamaamme nimilistaa vanhan järjestelmän puolesta ei noteerata millään tavalla ?
Ja vielä pisteenä i:n päällä on koulupäivien jatkuminen kokeiden jälkeen...
Mitä IHMETTÄ me voimme tehdä neljällä oppitunnilla kokeen pitämisen jälkeen ? Palautustunnit tottakai ymmärrän, mutta ne toiset tunnit sitten menevät -suoraan sanottuna pelkäksi hengailuksi.
Nekin tunnit olisi voinut käyttää ENNEN koetta esimerkiksi kertaamiseen tai niiden asioiden oppimiseen kunnolla, jotka jouduttiin vain hutaisemaan ajan loppuessa.
olipa ihanaa purkautua <<3
oli muuten aika hienosti meijän blogia kutsuttu lovarissa VARAuloskäynniksi.. hahaa :D
VastaaPoistaHyvä, että debattia on syntynyt ja olette päässeet lehteenkin!
VastaaPoistaPidin puoltanne johtokunnassa tässä asiassa. Tällä kertaa se ei riittänyt, mutta kokouksessa puhuttiin, että jos uusi järjestelmä ei toimi, niin paltaan vanhaan järjestelmään.
Hienoa, että oppilaskunta on aktiivinen asiassa! Koittakaa kuitenkin olla sortumatta ylilyönteihin ;)
Lisättäköön vielä:
VastaaPoistaOn erityisen ikävä asia, että syksyisin kun tärkeistä jutuista päätetään istuu johtokunnassa alaikäisiä oppilasedustajia, joilla on vain puhe- ja läsnäolo-oikeus.
Toivottavasti tähän asiaan saadaan tulevaisuudessa muutos! Tuossakin kokouksessa oppilaiden äänet olisivat riittäneet tasatulokseen ja puheenjohtajan ääni olisi ratkaissut sen teidän eduksi.
..ja vielä kun meidän koulustamme olisi löytynyt yli 18-vuotiaita, kuten esim. he, jotka olivat viime vuonna johtokunnassa oppilasjäseninä.
VastaaPoistaKukaan ei kuitenkaan maininnut uusia oppilasjäseniä valittaessa, että äänestysoikeus on sidoksissa täysi-ikäisyyteen..
Oppilaat saavat aina kuulla asioista viimeisenä, vasta sitten kun päätökset on tehty. Eihän sen nyt ihan niin pitäisi mennä.
VastaaPoista